1. Perustukset
Kaikkein keskeisin palautteen kohde on itse podcastin teema, konsepti ja “punainen lanka”. Onko aihe, sen käsittelytapa ja käsittelijä valittu oikein? Jos joku näistä on vinossa, niin koko podcast vuotaa, eikä vikaa voi korjata parantelemalla podin estetiikkaa tai kutsumalla parempia vieraita studioon. On siis erittäin tärkeää määrittää selkeästi seuraavat asiat:
- Millaista podcastia teemme, miksi ja kenelle?
- Mitä aihepiiriä podcast käsittelee, tai missä viitekehyksessä se toimii?
- Missä muodossa podcast toteutetaan, onko kyseessä monologi, dialogi, äänidokumentti, vai joku muu?
- Kuka juontaa podcastin ja mistä syystä? Miten juontaja / puhuja on linjassa käsiteltävien aiheiden ja koko konseptin kanssa?
Podcastia ei kannata alkaa nauhoittamaan, ennen kuin nämä perustukset ovat kunnossa.
2. Seinät
Kun podcastin perustukset ovat kunnossa ja kohtaan 1. ei tule enää rakentavaa palautetta, voidaan siirtyä seuraavaan palautteenannon kategoriaan. Tässä kategoriassa pohditaan sitä, että keitä studioon kutsutaan vieraiksi ja miten vieraita haastatellaan? Millä sävyllä asioita käsitellään, onko äänensävy rento vai vakava, energinen vai strategisen laahaava?
Kohdan 2. asiat ovat kategorisesti “sisällöllistä estetiikkaa”, jota voidaan muokkailla sarjan jatkuessa. Näiden juttujen uusiksi miettiminen ei vaikuta kuulijaan negatiivisesti, eli kuulija tietää edelleen mistä sarjassa on kyse. Nämä seikat kehittyvät sarjan kuluessa ja se on täysin sallittua. Juontaja löytää äänensä ja omat tekemisen tapansa.
3. Katto
Tähän kategoriaan kuuluu podcastin yleinen estetiikka, kuten kansikuvat, äänimaailma ja muu oheistuotanto. Nämä seikat eivät todennäköisesti tapa sarjaa, mutta eivät myöskään tee siitä supersuosittua. Ne ovat ns. Yksityiskohtia. Näistä detaljeista on mukava keskustella, mutta niille kannattaa antaa vain niiden ansaitsema painoarvo.
Sisältö ja substanssi on tärkeämpää, kuin se, miltä jokin välijingle kuulostaa. Tämän sektorin optimointi kannattaa jättää viimeiseksi, jotta energia kohdentuu oikeisiin asioihin oikeassa vaiheessa.
Tämä on vain yksi hierarkinen järjestelmä podien arviointiin, mutta 90%:ssa tapauksista se toimii oikein hyvin. Se auttaa sinua priorisoimaan ja jäsentämään podcastin palautteenantoa, palautteen pyytämistä ja sarjan kehittämistä paremmaksi. Vuotava katto ei tee talosta arvotonta, mutta huonosti rakennetut perustukset tekevät.
PS. Mikään podcast ei ole koskaan täydellinen, joten liialliseen perfektionismiin ei kannata langeta. Varsinkaan suunnitteluprosessin aikana.