Miten podcast saadaan leviämään?

Tässä maailmanajassa ei todellakaan riitä, että teet podcastin, julkaiset sen, ja siirryt sohvalle odottelemaan. On myös suoranainen rikos tehdä hyvää sisältöä ja jättää se jakelematta kunnolla.

Podcastien erottautumiskeinot massiivisella markkinalla

Podcast index listaa, että maailmassa on tällä hetkellä ainakin 4,2 miljoonaa podcastia. Pelkästään Spotifyssa niitä on yli 3,6 miljoonaa. Tästä voi ottaa osviittaa siihen, että millainen podimarkkina on kansainvälisesti – kilpailua on ihan hemmetisti.

Podcastien jakelussa hairahdutaan monesti meille suomalaisille tyypilliseen “Build it and they will come” -ajatteluun, eli että hyvä tuotanto käytännössä myy itse itsensä. Asia ei kuitenkaan missään tapauksessa ole näin, kovassa kilpailussa on tehtävä paljon töitä, että kiireinen kuluttaja valitsee juuri sinun podcastisi kuunteluun.

On myös hyvä ymmärtää, että ideat ovat usein kollektiivisia. Monesti samalla viikolla julkaistaan monta podia samasta polttavasta aiheesta, oli kyseessä sitten hybridityö tai Ukrainan sodan vaikutukset Suomen talouteen. On erittäin tärkeää miettiä omia erottautumistekijöitä muista podcasteista. Miksi ihmiset haluavat kuunnella juuri sinua?

Podcastit saadaan leviämään, kun niille annetaan tarpeeksi monta mahdollisuutta levitä. Tämä tarkoittaa monikanavaista markkinointia ja tarttuvaa sisältöä, josta kuuntelija haluaa kertoa eteenpäin.

Yksi podin leviämistä edistävä tekijä, jota me Krashilla sovellamme aktiivisesti, on ns. “Pätemisfaktori”. Se tarkoittaa sitä, että jokaiseen jaksoon koitetaan sisällyttää sellaisia tiedon murusia, joita kuulija haluaa jakaa kavereilleen kahvipöydässä tai aftereilla baarissa. Jos jaksossa ei ole tätä faktoria, niin olemme lähtökohtaisesti skeptisempiä sen leviämisen suhteen. Hyvät vitsit osuvat tähän samaan kategoriaan, mutta niiden käsikirjoittaminen on huomattavasti vaikeampaa.

Pätemisfaktorin lisäksi on tärkeää, että tuotantoa jaetaan mahdollisimman monessa kanavassa ja mahdollisimman kiinnostavasti. Ei missään tapauksessa riitä, että podin host postaa uudesta jaksosta omaan someensa ja markkinointi jää siihen. Myöskään geneerinen kehotus “Käyhän ottamassa uusi jaksomme haltuun :)” ei ole kovaa valuuttaa. Tarvitaan räväkkyyttä, asennetta, asiantuntijuutta ja erottautumista.

Luetellaan tähän hieman podcastien markkinointikeinoja alustoittain. Jaotellaan markkinointivinkit kahteen kategoriaan, yksilöiden postaukset ja organisaation tililtä tulevat postaukset. Tärkeä muistisääntö on se, että miten helpommin kuulija pääsee siirtymään postauksesta suoraan kuuntelemaan podia, sen parempi. Suorat linkit, QR koodit fyysisissä mainoksissa, linkit kommenteissa yms. kannattaa kaikki ottaa käyttöön. Tässä postauksessa fokusoimme pääasiassa orgaaniseen sisältöön, mutta jokaista postausta voi luonnollisesti boostata rahalla, tai sen voi laittaa suoraan jakoon maksettuna mainoksena.

Instagram

Yksilöiden omat profiilit:

  • Informatiiviset ja mielenkiintoa herättävät storyt toimivat hyvin, jaetaan esim. 3 keskeistä pointtia jaksosta jaksolinkin kera
  • Yleinen meininki ja hyvä fiilis nauhoituksista kannattaa aina dokumentoida, jos ei heti postattavaksi, niin ainakin talteen myöhempää julkaisua varten.
  • Kyselyt tarinoissa ovat oivallisia keskustelun herättämiseen ja potentiaalisten kuulijoiden aktivoimiseen. Esim. “Pitäisikö töitä voida tehdä 100% etänä”, tai “Pitäisikö hallitusten voida puuttua keskuspankkien toimintaan laajemmin?” jne.

Organisaation profiili:

  • Mielellään esteettisesti miellyttävää sisältöä, josta tulee laadukas vaikutelma
  • Organisaation arvojen ja sloganien liittäminen osaksi podcastin markkinointia, miksi juuri te olette päättäneet puhua juuri näistä aiheista? Miksi aiheet ovat tärkeitä?  
  • Toistuva muistuttaminen on avaintekijä. On tärkeää luoda vaikutelma siitä, että yritys todellakin välittää aiheesta ja haluaa jakaa jaksoja useaan otteeseen.
  • Pyynnöt podien vierailla tägätä firmaa toimivat oivallisena tapana saada jaettua vieraiden sisältöjä omaan someen. Kaikki saavat lisää näkyvyyttä, jolloin kaikki voittavat.

Facebook

Yksilöiden omat profiilit:

  • Ryhmissä ja yhteisöissä markkinointi toimii hyvin Facebookissa. Nuorempien ikäluokkien keskuudessa FB on jo julistettu kuolleeksi, mutta sieltä tavoittaa edelleen erilaiset harraste- ja ammattiyhteisöt todella kätevästi. Podin markkinointiin on hyvä kysyä lupa kunkin ryhmän ylläpidolta.
  • Postaukset omalle seinälle. Näihin voi käyttää suoraa kopiota omasta LinkedIn postauksesta.

Organisaation profiili:

  • Instagram storyt voi jakaa kätevästi Facebookiin
  • Reelsit / TikTokit voi jakaa myös Facebookissa
  • LinkedIn -tekstipostaukset voi suoraan jakaa Facebookiin

LinkedIn

Yksilöiden omat profiilit:

  • Podcastin teemaa avaavat pointit henkilökohtaisella kulmalla;
        Miksi olit vieraana / Miksi päätit tehdä kyseisen jakson?
        Mihin laajempaan keskusteluun jakso linkittyy?
  • Podcastin pohjalta voi tehdä myös LinkedIn-artikkelin, jos asiaa on paljon. Tällöin lukemista preferoivat ihmiset pääsevät myös käsiksi sisältöösi.

Organisaation profiili:

  • Nauhoituksista voi jakaa kuvia, oli kyseessä sitten yhteiskuva vieraiden kanssa, behind the scenes materiaali, tai yhdistelmä näistä.
        (Spesiaalivinkki podistudioille: kannattaa sisustaa studiot niin, että ihmiset haluavat somettaa niistä ihan vaan yleisen estetiikan takia).
  • Jaksoista voi tehdä kiteytyksiä. 3 Keskeistä pointtia jaksosta;
        Mitä opimme tästä,
        Mitä oivalluksia saimme,
        Mikä jäi edelleen askarruttamaan?
  • Postauksiin kannattaa aina lisätä mukaan linkit, joista jakson pääsee kuuntelemaan.

TikTok

Yksilöiden omat profiilit:

  • Videopodcasteista voi jakaa klippejä TikTokiin. Ne toimivat hyvin itsenäisenä sisältönä ja lisäävät podcastin yleistä tunnettuutta.
  • Podcastin kiinnostavimmat kohdat voi kiteyttää selfie-videolla TikTokiin. Videon voi lopettaa sanomalla kasuaalisti, että “Jos haluat kuulla lisää, niin kannattaa kuunnella podcast X”. Call to action ei saa tuntua päälleliimatulta ja väkinäiseltä, vaan sen pitää olla vilpitön kehotus niille, jotka haluavat kuulla lisää.

Organisaation profiili:

  • Kiinnostavimmat klipit kannattaa poimia talteen jokaisesta jaksosta. Yhdestä 45min jaksosta saa helposti 5 TikTok-videota.
  • Videopodcastin perustaminen on hyvä syy avata samalla organisaatiolle oma TikTok-tili, sillä valmista sisältöä saa ammennettua TikTokiin podcastin tuotannon yhteydessä hyvin paljon.

YouTube

  • YouTubessa videopodcastia voi markkinoida vastaavilla klipeillä kuin TikTokissa (shorts = pysty, perinteinen video = vaaka)
  • Tuotannon voi ostaa näkymään aloitussivun ylänurkkaan. Tällöin katsoja tekee itse katsomispäätöksen, joka vaikuttaa katsojan sitoutumiseen.



Esimerkki:
Toteuttamamme Kiinakatsauksen kohdalla yksi katselukerta maksoi meille alle 4 snt. Saimme siis 200 eurolla kasaan 4700 katselukertaa. Viewsejä voi kerätä pyörittämällä videota mainoksena muiden sisältöjen välissä, mutta tällöin sitoutuminen ei ole yhtä korkeaa.

Tilaa Krashin uutiskirje

Tilaa viimeisin blogikirjoitus